Beëindiging bijzonder uitstel belastingen per 1 oktober 2021

 Beëindiging bijzonder uitstel belastingen per 1 oktober 2021

Alle belastingen waarvoor u op of na 1 oktober 2021 aangifte doet, moet u weer op tijd betalen.

Ook belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum ligt op of na 1 oktober 2021, moet u betalen. Hiervoor geldt het bijzonder uitstel niet. De uiterste betaaldatum staat altijd op een belastingaanslag.

Wat gebeurt er als u vanaf 1 oktober 2021 niet op tijd aangifte doet en betaalt?

Dan komt u misschien niet in aanmerking voor de betalingsregeling. In dat geval moet u de belastingen waarvoor u bijzonder uitstel had en die u van 12 maart 2020 tot en met 30 september 2021 niet hebt betaald, al vóór 1 oktober 2022 betalen.

Hebt u een pre-coronaschuld?
Dat is zo als u een schuld hebt voor belastingen waarvoor u bijzonder uitstel hebt aangevraagd die u al vóór 12 maart 2020 had moeten betalen, of waarvoor een betalingsregeling met u is afgesproken. Ook die pre-coronaschuld moet u dan al vóór 1 oktober 2022 betalen.

U krijgt zeker een naheffingsaanslag voor de belastingen die u niet aangeeft en betaalt. Verder moet u dan 1 of meer boetes betalen: een boete omdat u niet of niet op tijd aangifte hebt gedaan en/of een boete omdat u niet, niet volledig of te laat hebt betaald.

Is het door de coronacrisis na 1 oktober 2021 voor u nog steeds lastig om op tijd te betalen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Wij gaan dan kijken of wij samen met de Belastingdienst of u nog uitstel kunt krijgen of dat er een betalingsregeling kan worden afgesproken.

Betalingsregeling voor afbetalen opgebouwde belastingschuld

In de periode waarin u bijzonder uitstel van betaling had, hebt u een belastingschuld opgebouwd. De Belastingdienst bied u daarvoor een betalingsregeling aan. U krijgt van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om uw belastingschuld af te betalen. U betaalt dan 60 maanden lang elke maand een vast bedrag aan de Belastingdienst.
De uiterste betaaldatum van de 1e termijn is 31 oktober 2022.

Let op!
Tot 1 oktober 2021 kan er nog voor het eerst uitstel van betaling of verlenging van het uitstel worden aangevraagd. Voor ondernemers die op basis van de oude regeling al verlenging van eerder verkregen uitstel hebben gekregen, loopt het uitstel automatisch door tot 1 oktober 2021.

Het is belangrijk dat ondernemers die eerder een aanvraag voor drie maanden uitstel hadden ingediend, maar nog nooit verlengd – en na deze drie maanden niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen – vóór 1 oktober a.s. alsnog om verlenging van het uitstel vragen. Doen ze dit niet, dan lopen ze het risico om uitgesloten te worden voor de betalingsregeling van 60 maanden.

Invorderings- en belastingrente
Om het eerder afbetalen van de belastingschuld te stimuleren, wordt de invorderingsrente met ingang van 1 januari 2022 stapsgewijs verhoogd. Tot einde van dit jaar bedraagt de invorderingsrente nog bijna nihil (0,01%). Met ingang van 1 januari 2022 wordt het percentage vastgesteld op 1%. Op 1 juli 2022 wordt het verder verhoogd naar 2%. Vervolgens wordt het met ingang van 1 januari 2023 verhoogd naar 3% en met ingang van 1 januari 2024 bedraagt de invorderingsrente weer 4%. Opgemerkt wordt nog dat sinds 1 oktober 2020 de belastingrente weer 4% bedraagt. Met ingang van 1 januari 2022 wordt de belastingrente voor de VPB zelfs nog verder verhoogd naar 8%. Dit betekent dat het van groot belang is dat  de aangiften IB en VPB tijdig worden ingediend!

Als wij deze voor u aan moeten vragen dan horen wij dat graag.

Dan vragen wij dit z.s.m. voor u aan.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons op nemen (0570-635228) of klik hier

Terug naar het overzicht